KONTANTINSATSLÅN

Kontantinsats eller handpenning är en initial insats som låntagaren skjuter in vid ett köp. Ofta är detta ett krav vid till exempel billån eller båtlån om lånet som tas är ett lån utan säkerhet. Att ta ett separat lån för själva kontantinsatsen gör att du som låntagare direkt kan genomföra ditt köp och istället för att avvakta och spara ihop till kontantinsatsen; istället amorterar två lån.

Hur lånar man till kontantinsatsen?

Ett kontantinsatslån är vanligt förekommande och någonting som erbjuds av många olika banker och långivare. Låneformen kallas för ”blancolån”, vilket är ett lån utan säkerhet där du som låntagare direkt får hela lånebeloppet insatt på ditt konto till ditt förfogande. Till skillnad från lån som tas med säkerhet, som till exempel billån eller motorcykellån behöver du som låntagare inte lämna någon säkerhet till långivaren.

Hur mycket vill du låna?

Summa 123
Löptid 123
  • Filtrera för:
  • Direkt utbetalning
  • Betalnings anm OK
  • Lån utan UC
  • Utbetalning kväll
  • Utbetalning helg
  • Swish
Sortera:
Visa fler

Vad ska man tänka på vid kontantinsatslån?

Eftersom ett lån till kontantinsats räknas som ett lån utan säkerhet, är det viktigt att ha i åtanke att kontantinsatslånet ofta har aningen högre ränta än ett lån med säkerhet. Detta beror helt enkelt på att långivaren använder din återbetalningsförmåga som en sorts ”säkerhet”, då dem inte har någon kontroll över vad du använder lånet till.

Kontantinsatslån vid bostadsköp

Beroende på var i Sverige du befinner dig varierar bostadspriserna enormt och kan i vissa regioner vara mycket höga. Hyresmarknaden är i storstäderna dessutom mycket svår att komma in på, vilket gör att fler snabbt behöver ge sig in på bostadsrättsmarknaden för att kunna bo där dem vill. Vid sidan om de bolån som tas vid ett bostadsköp krävs dessutom att köparen lägger in en kontantinsats på minst 15% av det totala köpbeloppet. Om du tidigare har bott i en hyresrätt eller till exempel har studerat kan det för många kännas som en omöjlig summa att spara ihop, varpå kontantinsatslån är ett bra lösning.

Vårt omdöme